RÓLUNK

Az NBGK tápiószelei intézetének legfontosabb kötelezettsége a szántóföldi és zöldségnövényekhez kapcsolódó nemzeti génbanki alapfeladatok végrehajtása. Az Intézet ebben a vonatkozásban teljes körű génbanki tevékenységet végez, mivel munkája kiterjed az országos génbank gyűjtemények fejlesztésére, ezek agrobotanikai értékelő vizsgálatára, dokumentálására és közreadására, valamint közép- és hosszú távú megőrzésére hűtött magtárolókban, ültevényekben, és esetenként in-vitro kultúrákban. Ehhez kapcsolódik a helyi körülményekhez alkalmazkodott hazai tájfajták és ökotípusok eredeti termőhelyen („in situ”, „on-farm”) történő fenntartásának szervezése és irányítása, valamint a gyűjtések megszervezése, lebonyolítása. Ezzel párhuzamosan az Intézet tevékenysége kiterjed a vadon élő edényes növények, gyümölcstermő növények, szőlő és dísznövények génmegőrzésére is.

A növényi géntartalékok megőrzésének különböző módszerei

1. Ex situ megőrzés: az eredeti termőhelyen kívül történő génbanki megőrzés

  • hagyományos módon történő fenntartás maggyűjteményekben, ültetvényekben vagy tenyészetekben; 
  • újszerű eszközökkel történő fenntartás illetve megőrzés in vitro módszerekkel.

2. In situ megőrzés: a növényfajok, fajták és változatok életképes állományainak eredeti termőhelyükön, természetes környezetükben történő megőrzése, fenntartása és – esetenként – helyreállítása.

Az in situ megőrzésen belül a gazdálkodói, vagyis on farm megőrzés szolgálja a tájfajták (egy adott tájegység ökológiai viszonyaihoz alkalmazkodott kultúrnövények) termesztéses fenntartását és hasznosítását azokon az eredeti termőhelyeken, ahol jellegzetes tulajdonságaik kialakultak.

A tápiószelei génbank maggyűjteményeink megőrzése 0 és -20 °C fokos hűtő tárolókban történik. A Bázis gyűjtemény a géntartalékok hosszú távú megőrzését biztosítja, ahol a tárolási hőmérséklet -20°C. Az így megőrzött tételek várható tárolási élettartama akár a 100 évet is meghaladhatja. Aktív gyűjtemények esetében, ahol a várható tárolási élettartam 20-30 év, a hőmérséklet 4 °C körüli. Itt a génforrások közreadására szánt, illetve vizsgálati és kutatási célokat szolgáló gyűjtemények találhatóak. Mind a két tárolási mód alapja a magok lassú, kíméletes szárítása rendkívül alacsony nedvességtartalomra, majd azok légmentes, párabiztos lezárása. Az NBGK 15 aktív és 4 Bázis kamrát működtet maggyűjteményeinek megőrzése céljából.A génbanki gyűjtemény számadatai (2022. évi adatok)

Megőrzés formája

Hasznosítási növénycsoport

Tétel [db]

Generatív gabonafélék 21 270 53 837
zöldségnövények 10 732
maghüvelyesek 9 969
ipari növények 3 031
takarmánypillangósok 2 820
fűfélék 2 288
egyéb 1 735
PMB vad fajok 1 992
Vegetatív hagyma-félék 195 250
gyök- és gumós növények 55
In vitro burgonya és vadrokon fajai 644 644
Ültetvény dísznövények 996 2 160
fás szárú gyümölcs 1 048
szőlő 116
Összesen: 56 891

Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ