MMOE Közgyűlés 

MMOE Közgyűlés 

Intézetünk adott otthont 2022. november 25-én a Magyar Méhtenyésztők Országos Egyesülete 40 éves alapításának tiszteletére rendezett jubileumi közgyűlésnek, ahol az ünneplés mellett szakmai tanácskozáson és egy unikális természetfotó kiállításon is részt vehettek a vendégek.

Suhajda László méhanyanevelő és felesége, Bánszki Judit természetfotósok kiállítását tekinthették meg a résztvevők.

 

A szakmai napot Schrek Ottó, az MMOE elnöke nyitotta meg, majd Baktay Borbála főigazgató asszony (NBGK) és Dr. Beck Tibor igazgató úr (NBGK HGI) köszöntötte a résztvevőket. Főigazgató asszony megköszönte a Magyar Méhtenyésztők Országos Egyesületével régóta fennálló együttműködést, és kiemelte a méhészet és a beporzók agráriumban betöltött szerepének fontosságát. Előadásában bemutatásra került a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ, melynek elsődleges feladata a Kárpát-medence növényi és állati kincseinek megőrzése.

 

A köszöntőket követően Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár úr (Agrárminisztérium) „Méhészet nélkül nincs modern mezőgazdaság” című előadásában összefoglalta a méhészet jelentőségét, a méhek beporzásban és élelmezésbiztonságban betöltött szerepét. Kiemelte, hogy a Minisztérium egyik fő célja a méhtartási kedv ösztönzése a természetes ökoszisztéma fenntartása érdekében, majd részletezésre kerültek a méhészet területén rendelkezésre álló uniós és hazai támogatások.

 


 

A nap további részében meghívott előadók számoltak be a méhtenyésztés múltjáról, az aktuális eredményeiről és kihívásairól, illetve a jövőbeli lehetőségekről:

  • A Méhészeti és Méhbiológiai Osztály együttműködése az MMOE-val, Dr. Zajácz Edit NBGK HGI osztályvezető
  • Higiénikus pannonméh-fenntartási és -nemesítési genetikai kutatások, Dr. Stéger Viktor MATE tanszékvezető
  • Méhészeti aktualitások, Dr. Pungor Adrián OMME hivatalvezető
  • A tenyésztés felügyelet munkája, Borbély Andrea NébiH szakrendszeri referens
  • Állattenyésztés kihívásai napjainkban, MMOE kapcsolata, Zászlós Tibor MÁSZ elnök
  • Állattenyésztés egy új kor hajnalán, Dr. Wagenhoffer Zsombor MÁSZ ügyvezető igazgató
  • Fajtatiszta és keresztezéses tenyésztés a háziméhek nemesítésében, Dr. Hidas András NBGK HGI tudományos főmunkatárs
  • Ötven év „Méhek között”, Dr. Szalainé Mátray Enikő MMOE, koordinátor
  • MMOE múltja, jelene, jövője, Schrek Ottó MMOE elnök