Tápió mentéért díj

Tápió mentéért díj

2022. november 4-én 17 órai kezdettel Sülysápon a Wass Albert Művelődési Központ és Könyvtár adott otthont a Tápió mentéért díj átadó ünnepségének.

Tápió Mentéért Díjat vehetett át Horváth Lajos kollégánk is.

Horváth Lajos 1949-ben született Devecser városában. 1973-ban a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaságtudományi Karán okleveles agrármérnöki diplomát szerzett és még ugyanebben az évben kezdte meg munkáját a tápiószelei Agrobotanikában (mely 2010-től Növényi Diverzitás Központ, 2019-től pedig Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ néven működik.)

Szakmai tevékenységét a Központ búza gyűjteményében kezdte, majd a fűfélék és a kabakosok géntartalékainak gondozását irányította, illetve különböző növényfajoknál fajfenntartási feladatokat és nemesítési tevékenységet is végzett. 1982-ben levelező tagozaton vetőmag-gazdálkodási szakmérnöki diplomát is szerzett. 1987-ben részt vett az Észak-Karolinai Egyetem Tudományos Génbank Menedzselési Felkészítő Tanfolyamán.

1991-től osztályvezetőként felelős a szántóföldi növények gyűjteményeihez kapcsolódó felszaporítási, vizsgálati, dokumentációs és közreadási feladatok tervezéséért és irányításáért, illetve a tevékenységi körében felmerülő bel- és külföldi együttműködésekben való aktív részvételért. Továbbá számtalan hazai és nemzetközi kísérletben, valamint pályázatban vett és a mai napig vesz részt szakértőként. Az osztályvezető úr 49 éve végzi lelkiismeretesen a biodiverzitás megőrzésével kapcsolatos feladatokat.

Nevéhez fűződik a Tápiói 96 batáta fajta, a Tápiói sima, Tápiói korai és Tápiói piros csicsóka fajták elismerése. Amellett, hogy a hazai kultúrflóra elemeinek megőrzését végzi és irányítja, a kezdetektől fogva kiemelt hangsúlyt fektet azon növényfajok vizsgálatára, amelyek terjesztése Magyarországon még nem indult el, de várhatóan alkalmas a hazai termesztésbe vonásra. Ennek köszönhetően lett elfogadott a Tápiói 96 batáta fajta is, hiszen korábban a batáta termesztése nem volt elterjedt hazánkban.

Munkássága során több alkalommal vezette a tápiószelei génbank Kertészeti növények Osztályát is. Kultúrnövények génmegőrzésével kapcsolatos oktatói, előadói tevékenysége elismeréséül a korábbi Szent István Egyetem címzetes egyetemi docensi címet adományozott.

2022. augusztus 18-án az államalapítás és az államalapító Szent István ünnepe alkalmából Fleischmann Rudolf díjjal is elismerte szakmai munkásságát Dr. Nagy István agrárminiszter úr.

Az elmúlt évtizedekben számos hazai és nemzetközi publikációja jelent meg, számtalan PhD hallgatónak nyújtott szakmai támogatást, az intézetbe látogatóknak pedig felejthetetlen szakmai előadásokat tartott.

A génbank egyetlen teljes körű ismerője ma Magyarországon Horváth Lajos, kinek fél évszázadon át a magyar génmegőrzés és biodiverzitás szolgálatában tápiószelei központtal végzett áldozatos munkáját Tápió mentéért díjjal ismerték el.

 

Büszkék vagyunk! 

Minden díjazottnak szívből gratulálunk!Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *