ÁLLATFAJTÁINK

A génmegőrzés célja a genetikai erőforrások védelme. A zavartalan és választékos élelmiszer-ellátás, az élelmiszer önrendelkezés elképzelhetetlen a kiegyensúlyozott állattenyésztés, az pedig a hagyományos fajták megőrzött génállománya nélkül. Ezért a helyi fajtákat az esetek többségében a nemzeti szuverenitással, kulturális értékekkel is azonosítják, hiszen csak az a mezőgazdaság lehet sikeres, amely alkalmazkodik a táj, a környezet sajátosságaihoz és kihasználja a biológiai sokféleség gazdag tárházát. Tudatos génmegőrző tevékenységünkben szem előtt tartjuk a gazdaságilag előnyös tulajdonságok megőrzését, az alkalmazkodóképesség és a genetikai változatosság fenntartását. Emellett a génmegőrzésben esztétikai és etikai szempontok is szerepet játszhatnak.

A HGI gödöllői telepén 14 őshonos magyar fajtát és számos egyéb haszonállatfajtát tart fenn génmegőrzési és bemutatási, oktatási célból. Ezek a következők.

A HGI gödöllői telepén 14 őshonos magyar fajtát és számos egyéb haszonállatfajtát tart fenn génmegőrzési és bemutatási, oktatási célból.
Szarvasmarha fajták
Sertés fajták
Juh fajták