RÓLUNK

A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ részeként működő gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Intézet az őshonos haszonállatok megőrzésének teljes spektrumát igyekszik lefedni, a génbanki állományok tartásától, a génmegőrzés koordinációján keresztül egészen a szakmai alapok biztosításához nélkülözhetetlen tudományos vizsgálatokig.

Megőrzésük több szempontból is fontos feladat: az őshonos haszonállataink genetikai értéke a jövő nemesítési munkájának alapja lehet, hozzájárulhatnak a változó mezőgazdasági élőhelyek megfelelő hasznosításához, részt vehetnek természetes élőhelyeink kívánatos kezelésében és nem utolsó sorban alapját képezhetik az egészséges élelmiszertermelésnek.

Haszonállat-fajtavédelem

Az Intézet a Kárpát-medencében kialakult hagyományos állatfajták tartásával, tenyésztésével igyekszik biztosítani ezen fajták fennmaradását és genetikai sokszínűségük megőrzését.

A 14 baromfajtát (7 tyúk-, 1 gyöngytyúk-, 2 pulyka-, 2 kacsa- és 2 lúdfajtát) közel 30 éve állami génbankként tartjuk fent. A szárnyasok mellett juh (hortobágyi racka, gyimesi racka, cikta, cigája, hegyi berke) fajtákat, magyar parlagi kecskét is tartunk és részben tenyésztünk. Megtalálható nálunk a magyar szürke-, a kárpáti borzderes- és az erdélyi mokány marha, valamint a parlagi szamár is. Kiemelten fontos a magyar óriásnyúl génbanki nukleusz állományának kialakítása.

Génmegőrzés-tudomány és kisállattenyésztés

Feladatkörünk kiterjed a génmegőrzéshez, a kisállattenyésztéshez és a GMO mentes takarmányozáshoz kapcsolódó kutatási-fejlesztésre. A HGI in vivo génbanki állományaira épülnek az in vitro génbankok kialakítását és fenntartását megalapozó molekuláris genetikai és in vitro génmegőrzési kutatások. Több nagy hazai és uniós konzorciumi kutatási pályázat eredményeként (ÚMVP, KTIA, VEKOP, Horizon 2020) korszerű laboratóriumi eszközállomány segíti munkánkat. Az in vitro génbanki kutatások kiterjednek a magyar ebfajták, több magyar lófajta és egyéb Kárpát-medencei tájfajták vizsgálatára.

Méhészet

Alapfeladatunk a Magyarországon honos pannon méh központi tenyésztési (génbanki) állomány kialakítása, továbbá a génmegőrzési-tenyésztési koordinációs feladatok.
A morfológiai vizsgálatokra alapozva megkezdődtek a genetikai diverzitás vizsgálatok is. Elindult az in vitro ondótárolás módszereinek fejlesztése, mely lehetővé teheti a fagyasztott spermával történő mesterséges megtermékenyítést. A méhészeti termékvizsgáló laboratóriumban számos növény (akác, napraforgó, hárs, facélia) méhészeti értékeit határoztuk meg. A mézek minősítése során meghatározásra kerülnek a küllemi tulajdonságok (szín, íz, illat, megjelenés, állomány), a fizikai-kémiai jellemzők és a pollen összetétel.

A Méhészettörténeti Kiállítóhelyen található történelmi és modern eszközök bemutatása hozzájárul a méhészet megismertetéséhez. A Méhészeti Park méhészeti és biodiverzitási bemutatási helyszínként fogadja a látogatókat.

Vízi genetikai erőforrások megőrzése

Legfontosabb hosszú távú stratégiai célkitűzésünk a haszonhalfajok – kiemelten a compó és a széles kárász -, valamint a vadon élő, veszélyeztetett halfajok fajvédelméhez kapcsolódó génmegőrzési munka, valamint az NBGK vagyonkezelésében lévő halastó-rendszer üzemeltetésének és fenntartásának koordinációja.

Oktatás

A graduális és posztgraduális képzésben a HGI a szakirányú képzést végző felsőoktatási intézményekkel kötött kihelyezett tanszéki megállapodások keretében vesz részt.

Termékértékesítés és szolgáltatások

A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Haszonállat-génmegőrzési Intézete bizonyos fajták (baromfi, magyar óriásnyúl) szaporulatából, valamint GMO-mentes baromfi takarányból lakossági és vállalkozói értékesítést is végez, illetve labor szolgáltatásokat nyújt.

Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ