120 éves a „Magyar Állami Méhészeti Gazdaság”

120 éves a „Magyar Állami Méhészeti Gazdaság”

2022. június 1-én ünnepélyes keretek között, az Agrárminisztérium, valamint a méhészet és a természetmegőrzés területén tevékenykedő szakemberek jelenlétében emlékeztünk meg a Magyar Állami Méhészeti Gazdaság, mai nevén Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Haszonállat-génmegőrzési Intézet Méhészeti és méhbiológiai Osztály fennállásának 120. évfordulójáról.

Dr. Rácz András államtitkár úr köszöntőjében kiemelte, hogy a Méhészeti és méhbiológiai Osztály különleges szerepet tölt be a hazai méhészeti ágazatban. Tevékenységei közé tartozik a Pannon méh génmegőrzéséhez, fenntartásához, tenyésztéséhez, valamint méhészeti termékvizsgálatokhoz és méhlegelő kutatásokhoz kapcsolódó feladatok ellátása. Munkatársai méhészeti kutatásaikkal és szakmai munkájukkal, a méhésztársadalommal együttműködve az ágazat fejlődését segítik elő. A tudományos munkán túl, a Méhészeti Parkkal, az országban egyedülálló Méhészeti Könyvtárral, valamint a megújult Méhészettörténeti Kiállítóhellyel vonzó turisztikai színfoltja Gödöllőnek. A Méhészeti és méhbiológiai Osztály e mellett aktívan részt vesz egyetemisták és középiskolások szakmai célú oktatásában, méhészeti ismeretek átadásában és népszerűsítésében is.

A rendezvényen Dr. Marjan Cencen szlovén nagykövet örömét fejezte ki az Intézetben végzett munka kapcsán, és egy Szlovéniában hagyományos, egyedi népi motívumokkal megfestett, kaptár előlapot adományozott az agrárminiszternek a méhek világnapja alkalmából, amelyet a tárca államtitkára vett át. A méhek rendkívül fontosak az emberiség számára, a méhek védelme és jövője az emberiség jövője is. A méhlegelőként is szolgáló fák ültetése fontos része ennek a tevékenységnek – fogalmazott a nagykövet.

Baktay Borbála főigazgató asszony köszöntőjében elmondta, a 120 évvel ezelőtt megalakult Intézet, amely most osztályként funkcionál, fennmaradásával elláthatja azokat a rendkívül fontos feladatokat, amelyek a beporzókhoz kapcsolódóan felmerülnek. A beporzók egyre nagyobb figyelmet kapnak a különböző szakmai fórumokon és a köztudatban egyaránt. Ennek megfelelően célunk az intézetet nem csak megtartani, de tovább építeni és fejleszteni a mai kor kihívásainak megfelelően.
  A köszöntőket követően szakmai előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők:
  1. A Magyar Állami Méhészeti Gazdaság története – Dr. Zajácz Edit osztályvezető asszony
  2. Méhészkedés napjainkban – Bross Péter OMME elnök
  3. Aktualitások a méhtenyésztésben – Schreck Ottó MMOE elnök
  4. Méhészkedés a változó környezetben – Dr. Békési László PhD habil, állatorvos, külső munkatárs
  5. Mézvizsgálatok a Méhészeti és méhbiológiai Osztályon (MMO) – Horváthné dr. Kiss Tünde tudományos munkatárs
  6. A pollenvizsgálatok rejtelmei – Dr. Déri Helga tudományos munkatárs
  7. Bemutatkozik a Gödöllői Arbopark A 120 éves Gödöllői Erdészeti Arborétum megújulása – Brandhuber Ádám Pilisi Parkerdő Zrt., társadalmi kapcsolatokért felelős igazgató
 

A szakmai programot követően a résztvevőknek lehetőségük nyílt a Méhészettörténeti Kiállítóhely és a Dr. Beck Tibor igazgató úr által a szakmai napon megnyitott Méhészeti Park megtekintésére.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *