Nyílt nap a biológiai sokféleség világnapja alkalmából

Nyílt nap a biológiai sokféleség világnapja alkalmából

2023. május 20-án szombaton a biológiai sokféleség világnapja alkalmából mindkét intézetünkben, Tápiószelén és Gödöllőn, nyílt napon fogadtuk az érdeklődőket. 

Tápiószelén a látogatóknak lehetőségük nyílt szakvezetéssel egybekötött ismeretterjesztő túrán való részvételre, és önálló sétára a botanikus kertben. A nap folyamán megcsodálhatták az egyedülálló génbanki növénygyűjteményt, és az éppen virágzó unikális írisz gyűjteményt.

A gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Intézetben két helyszínen várták kollégáink az érdeklődőket. Az Őshonos haszonállat bemutatótéren lehetőség nyílt a gyimesi racka, a magyar parlagi szamár és az őshonos baromfik megtekintésére, valamint napos fodrostollú magyar ludat is simogathattak a jelenlévők. Növények és háziállatok modern génmegőrzése címmel a látogatók kézi malommal, magokkal, tojásokkal, tollakkal és szőrmékkel ismerkedhettek meg játékos formában. 

Sokakat vonzott a Családi séta Pannon Pannival című programunk, mely a 120 éves Méhészeti Parkban kalauzolta a vendégeket.

A Méhészeti- és Méhbiológiai Osztály szakemberei a nap folyamán a Gödöllői kisméhész nevű programmal várták az érdeklődőket. A program során a látogatók megtekintették a Méhészeti kiállítást, a méhészkedés eszközeit az őskortól napjainkig, megismerték a virágport, a propoliszt, a méhviaszt és különféle mézeket kóstoltak. Mint minden alkalommal, a bemutató kaptár és benne a szorgos pannon méhek most is elbűvölték a közönséget.