Ünnepélyes keretek között került átadásra a Baromfitelep felújított központi épülete

Ünnepélyes keretek között került átadásra a Baromfitelep felújított központi épülete

Nagy István miniszter úr, Rácz András államtitkár úr és Vécsey László országgyűlési képviselő úr jelenlétében került átadásra január 25-én a génbanki baromfitelep felújított központi épülete.

Az átadó ünnepség nyitásaként Baktay Borbála főigazgató asszony, majd Vécsey László képviselő úr köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően Nagy István miniszter úr méltatta az Intézetünkben végzett egyedülálló génmegőrző szakmai munkát.

„Magyarország a világon elsőként ismerte fel a génmegőrzés fontosságát. Genetikai erőforrásaink felkutatása és begyűjtése, valamint megőrzése, fenntartása és felhasználása stratégiai kérdés” – közölte Nagy István agrárminiszter úr.

A miniszter úr arra is emlékeztetett, hogy az élelmezési és mezőgazdasági célú genetikai erőforrásaink, a hazai kultúrnövény- és haszonállat fajták nemzeti örökségeink, közkincseink, nemzeti identitásunk részei és Magyarország szimbólumai is. Hozzátette, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Haszonállat-génmegőrzési Intézete kiemelkedő jelentőséget tölt be a baromfik genetikai információinak laboratóriumi körülmények közötti tárolásában. Jelenleg hazánkban ugyanis csak itt, Gödöllőn van olyan génbank, ahol az összes hazai őshonos baromfifajta szaporítóanyaga megtalálható.

A miniszter úr hangsúlyozta, a baromfitelep központi épületének állaga az idők során sokat romlott és nem volt már alkalmas az egyre növekvő feladatok ellátására, ezért a létesítmény fejlesztése – mely mintegy 163 millió forintos támogatásból valósult meg- elengedhetetlen volt.

Miniszter úr köszöntőjét követően az egybegyűltek meghallgathatták Beck Tibor igazgató úr és Liptói Krisztina osztályvezető asszony előadását, amelyek bemutatták a Haszonállat-génmegőrzési Intézet fejlesztésének terveit, valamint a baromfi génmegőrzés múltját, jelenét és jövőjét.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *