Vietnámi szakmai út „A magyar ponty és magyar kacsa adaptációs folyamatának követése Vietnámban” (2017-2.3.3-TÉT-VN-2017-00004) TéT-projekt keretében

Vietnámi szakmai út „A magyar ponty és magyar kacsa adaptációs folyamatának követése Vietnámban” (2017-2.3.3-TÉT-VN-2017-00004) TéT-projekt keretében

2022 novemberében három kollégánk (Dr. Thieu Ngoc Lan Phuong, Dr. Lehoczky István és Patakiné Dr. Várkonyi Eszter) Vietnámba utazott a magyar-vietnámi TéT projekttel keretén belül. A szakmai úton részt vett további 8 szakértő a Magyar Haszonállat-génmegőrző Egyesület (MGE) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) képviseletében.

Az utazást magyar részről az NBGK HGI, vietnámi részről a Research Institute for Aquaculture No.1 (RIA1) szervezte.

Dr. Thieu Ngoc Lan Phuong és az MGE szakértői a baromfifajták adaptációját vizsgálták, míg Dr. Lehoczky István, Patakiné Dr. Várkonyi Eszter és a MATE kutatói az akvakultúrával és a ponty adaptációval kapcsolatos vietnámi munkát és eredményeket.

A szakmai út keretében három nemzetközi konferencia került megrendezésre. Kettőt Észak-Vietnámban, a Vörös folyó deltájában, Bac Ninh városban tartottak. November 15-én, „A pontytermékek termelésének, tenyésztésének és piacbővítésének fejlesztése Vietnamban és Magyarországon” címmel, november 16-án pedig „Workshop a halászati és baromfikutatás eredményeinek megosztására – a projekt lezárása” címmel. A harmadik konferenciára („Workshop a HUBA kacsa- és pulykatartási technológiáról a Mekong-deltában”) Dél-Vietnámban, Binh Duongban került sor, november 22-én. A magyar kollégák valamennyi konferencián előadásokat tartottak.

A delegáció meglátogatta a Dél-Vietnami Állattudományi Intézet (Institute of Agricultural Science for Southern Vietnam – IASVN) génbankját is.

A szakmai út további részében szakértőink tanulmányozták a projekt helyi terepi eredményeit a ponty honosítását végző intézmények, valamint minta családi kacsafarmok megtekintésével. A vietnámi kollégák által közölt eredményekből, és a terepi tapasztalatokból egyaránt látható volt, hogy a ponty- és a baromfifajták adaptációja is sikeres volt.

Az említett sikereknek is köszönhető, hogy a vietnami partnerek és a helyi, illetve állami hatóságok is további együttműködéseket szorgalmaznak.