10. Magyar-Vietnámi Nemzetközi Workshop

10. Magyar-Vietnámi Nemzetközi Workshop

A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ (NBGK) a 2017-2.3.3-TÉT-VN-2017-00004 számú projekt keretében 2022. augusztus 31.- szeptember 9. között „A magyar és vietnami haszonállatfajtákra alapozott, az élelmiszertermelés hatékonyságát növelő közös kutatás és fejlesztés a baromfitenyésztésben és az akvakultúrában” című workshopot szervezett.
A rendezvény az 1998 óta rendszeresen kétévenként, Magyarországon vagy Vietnámban megrendezett magyar-vietnámi konferenciák/workshopok sorába illeszkedett. A korábbi magyar-vietnámi konferenciák hagyományos szekcióihoz kapcsolódva az idei workshop egyaránt tartalmazott szakmai-tudományos és terepi programokat.

A Vietnámból érkező kollégák az 1. számú Akvakultúra Kutatóintézet – RIA1 (Kim Thi Thoa, Nguyen Hai Son és Mai Van Tai – utóbbi a bilaterális projekt vezetője Vietnámban), a Nemzeti Állattudományi Intézet Baromfi Kutatási és Fejlesztési Központ – VIGOVA (Le Thanh Hai, igazgató) valamint a Tra Vinh Egyetem – TVU (Nguyen Van Vui, Nguyen Thuy Linh – utóbbi projekt témavezető) képviseletében részben a helyszínen, részben online vettek részt a programokon.

A workshop szeptember elsején egy szemináriummal kezdődött Intézetünkben, Gödöllőn, ahol tizenegy kutatási beszámolót tartottak a vietnámi, illetve magyar kollégák, utóbbiak az NBGK-t, illetve a MATE-t (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) képviselték. A beszámolók úgy a baromfi, mint az akvakultúra területét, elsősorban a 2017-2.3.3-TÉT-VN-2017-00004 projekt eredményeit érintették.

A szemináriumot követően a vietnámi kollégák meglátogatták az NBGK HGI génbanki telepét, valamint laboratóriumait; a MATE létesítményeit: az Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetet a gödöllői kampuszon; a GAK Oktató, Kutató és Innovációs Nonprofit Kft. lúdtelepét Gödöllő-Babatvölgyben; a Halászati Kutatóintézetet Szarvason, valamint a LAB-NYÚL Kft. víziszárnyas telepét Alsótoldon, a Lillafüredi Pisztrángfarmot Miskolc-Lillafüreden és az Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetét.