Erdei Zsongás

Erdei Zsongás

Szeptember 17-én az Erdei zsongás című ingyenes természetismereti napon a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ standjával is találkozhattak a Gödöllői Arbo-park vendégei. A tavalyi évben indult családi természetismereti nap idén ismét sok érdeklődőt vonzott. A park területén változatos programokkal várták a szervezők a látogatókat. Természetművészeti foglalkozások, állati nyomkeresés, gyermek és felnőtt kvízek, KiMitTud, erdei sportok, főzőverseny, valamint zöld szervezetek bemutatója és kézműves foglalkozások színesítették a napot.

A Haszonállat-génmegőrzési Intézet munkatársai a Róka tisztáson a magyar óriásnyulat és a pannon méhet mutatták be a családoknak. A kézműves sátorban kavicsból birkát és nyulat, tojástartóból pedig gombát készítettek a gyerekek.

2022. május 1-jétől a Gödöllői Arbo-park (korábban Gödöllői Erdészeti Arborétum) üzemeltetője az Erdők a Közjóért Alapítvány, melynek célja, hogy a park hasznosítása és fejlesztése az „ezerarcú erdő” mottó szellemében valósuljon meg. A terület élővilágának változatosságát és az erdei szolgáltatások sokszínűségét ismerhetik meg a látogatók.

A Park közvetlenül az NBGK méhészeti parkja mellett terül el, és történetük is egy tőről fakad: mindkettőt Darányi Ignác földművelésügyi miniszter rendelete alapján hozták létre 1900-as évek elején. A József Főherceg Liget az Alföldi fásítási program kísérleti területe volt, főleg fenyő és akác honosítási vizsgálatok folytak itt. Az 1980-as és ’90-es években akác méhlegelő vizsgálatokat végeztek a Kisállattenyésztési Kutatóintézett munkatársai az Erdészeti Arborétumban.

 

Köszönjük a megjelenési lehetőséget, mindig örömmel mutatjuk be az őshonos állatok génmegőrzését szolgáló munkánkat az Arbo-park látogatóinak.