DAGENE konferencia, Bábolna, 2023. március 23-24.

DAGENE konferencia, Bábolna, 2023. március 23-24.

 A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok adott otthont a Dunamenti Állatfajták Génmegőrző Nemzetközi Egyesülete 32. éves találkozójának, 2023. március 23-24-én, ahol a magyar mellett bolgár, szerb, horvát, szlovén, ukrán és szlovák kollégák vettek részt. 

Két szekcióban 20 előadás hangzott el. Intézményünket Dr. Liptói Krisztina, Dr. Végi Barbara, Dr. Buda Kitti és Dr. Hudák Péter képviselte. Dr. Buda Kitti a találkozó résztvevői számára bemutatta a „Buda Kitti, Pálinkás-Bodzsár Nóra, Végi Barbara, Várkonyi Eszter, Lázár Bence, Molnár Mariann, Drobnyák Árpád, Barna Judit, Liptói Krisztina: Novel methods in the poultry gene conservation practice” című előadását (LINK: https://www.fao.org/documents/card/en/c/cc3078en). 

A rendezvény lehetőséget adott a különböző országokban zajló génmegőrzési munka tapasztalatainak megosztására és megvitatására, valamint a jövőre nézve rendkívül hasznos szakmai kapcsolatok és együttműködési lehetőségek kialakítására.

A Dunamenti Állatfajták Génmegőrző Nemzetközi Egyesülete

A DAGENE Egyesület elődjét – Bodó Imre kezdeményezésére – kutatók, állattenyésztők és állatorvosok hozták létre 1989-ben, Bugacon a Duna-medence térségében élő veszélyeztetett őshonos állatfajták védelmére. A tudományos társaság több éves tevékenységet követően 1998-ban döntött az Egyesület alapításáról, amely 1999 januárjában nyert bírósági bejegyzést. Az Egyesület székhelye most, Sótonyi Péter rektor úr támogatása által az Állatorvostudományi Egyetemen van bejegyezve. A DAGENE Egyesület 2014-ben ünnepelte 25 éves fennállását. Ebből az alkalomból angol nyelvű évkönyvet jelentetett meg (25 years with DAGENE, ISBN 978-963-12-3101-4). Szerkesztésében a tagok, tagországok képviselői rendszeresen és hatékonyan részt vettek. Az Egyesület 2016-ban alapította angol nyelvű újságját” Danubian Animal Genetic Resources” (HU ISSN: 2498-5910) címmel, ami évente két füzettel nyomtatott és online formában jelenik meg. Ennek szerkesztésében a tagok, tagországok képviselői rendszeresen és hatékonyan részt vesznek.

Az Egyesület célja a veszélyeztetett őshonos gazdasági állatfajok történek ápolása, genetikai forrásainak közös védelme, tudományos rendezvények szervezése, állattenyésztés-történeti kiadványok megjelentetése. A DAGENE a tudományos kutatások mellett azt is vizsgálja, hogy a mai életkörülmények, a klímaváltozás milyen hatással vannak az őshonos fajtákra, hogyan találják meg a helyüket a megváltozott körülmények között.

  pastedGraphic.png