Méhészettörténeti Kiállítóhely megnyitó ünnepség

Méhészettörténeti Kiállítóhely megnyitó ünnepség

Március 29-én Gödöllőn, ünnepélyes keretek között került átadásra a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Haszonállat-génmegőrzési Intézetének felújított Méhészettörténeti Kiállítóhelye.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével többek között dr. Nagy István miniszter úr, Balczó Bertalan helyettes államtitkár úr, Vécsey László országgyűlési képviselő úr, Balogh Péter Piusz O. Praem. apát úr, dr. Marjan Cencen szlovén nagykövet úr, valamint Nikovitz Antal özvegye és gyermekei.

Az ünnepélyes átadón Baktay Borbála főigazgató asszony beszédében kiemelte, hogy a nagymúltú Méhészeti és méhbiológiai Osztály kutatói tevékenysége a méhészet, tágabb értelemben pedig az egész agrárium számára létfontosságú a beporzók védelme és a biodiverzitás növelése érdekében.

dr. Beck Tibor, a Haszonállat-génmegőrzési Intézet igazgatója ismertette a Méhészettörténeti Kiállítóhely jelentőségét. A Méhészeti Múzeum 1983-as megnyitása óta a méhészek és a nagyközönség érdeklődésére is számot tart. Az Intézet feladatai között prioritást kap a honos pannon méhünk bemutatása és népszerűsítése, mely hozzájárul nemzeti kultúránk és identitásunk megőrzéséhez és megerősítéséhez.

dr. Zajácz Edit osztályvezető asszony előadásában méltatta Kovács Antal és Nikovitz Antal méhészek munkásságát. Kovács Antal az állami méhészeti szaktanítói kerületek továbbfejlesztésével, az 1899–1902 között megszervezett gödöllői Állami Méhészeti Gazdasággal hathatósan előmozdította a hazai méhészet fejlesztését. Nikovitz Antal a Méhészeti Intézet egykori kollégája, országosan ismert méhész szaktekintély, az 1983-as Budapesti Apimondia Kongresszus főszervezője. Nevéhez fűződik a gödöllői Méhészeti Múzeum létrehozása.

Vécsey László Gödöllő és térsége országgyűlési képviselője a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a köréje csoportosuló tudományos intézmények Európában egyedülálló hálózatának fontosságát emelte ki, hangsúlyozva az intézmények klímaváltozás elleni küzdelemben betöltött szerepét.

dr. Nagy István miniszter úr beszédében kiemelte, hogy a magyar méhészet és a haszonállat-génmegőrzés a világ élvonalába tartozik. Felhívta a figyelmet, hogy a gödöllői Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Méhészeti és méhbiológiai Osztálya egyedülálló szerepet tölt be a hazai méhészeti ágazatban. A saját méhállománnyal rendelkező Osztály az elmúlt 120 évben a méhésztársadalommal együttműködve segítette az ágazat fejlődését. A hozzá tartozó Méhészeti Parkkal, az országban egyedülálló Méhészeti Könyvtárával, valamint a most megújult Méhészettörténeti Kiállítóhelyével vonzó turisztikai színfoltja Gödöllőnek.

Várhatóan az idei esztendő első felében a méhészeti ágazat hatékonyságának növelése, az állatjóléti feltételek javítása és ezen keresztül a méhegészségügyi problémák megelőzése érdekében 10 milliárd forintos keretösszeggel méh állatjóléti pályázatot hirdet az Agrárminisztérium – jelentette be beszéde zárásaként dr. Nagy István. Hozzátette: az új, „Méh állatjóléti támogatás” című pályázati felhívás elsődlegesen a méhcsaládok ökoszisztéma-szolgáltató képességének fejlesztését célozza meg azáltal, hogy támogatást nyújt a méhek jólétét szolgáló feltételek biztosításához. A támogatás várhatóan 2024. december 31-ig tartó kötelezettségvállalási időszakkal kerül meghirdetésre. A támogatás mértéke – a méz visszahagyására vonatkozó kötelezettség betartása esetén – 15 eurónak megfelelő forintösszeg/ méhcsalád /év.

Ezt követően került sor a Nikovitz Antal emléktábla avatására, a Méhészettörténeti Kiállítóhely ünnepélyes megnyitására, valamint a Kovács Antal szobor avatására, majd Balogh Péter Piusz O. Praem. apát megáldotta Szent Ambrus – a méhészek védőszentjének – szobrát, melyet az Erdélyi Magyar Méhészeti Egyesület készíttetett és ajándékozott a Méhészettörténeti Kiállítóhely részére.

A rendezvény zárásaként dr. Nagy István miniszter úr, dr. Marjan Cencen szlovén nagykövet úr és a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ vezetői elültettek három darab hárs – és kettő darab kétszer virágzó körtefát a Szlovén Méhészeti Egyesület „Méhlegelő ültetés nap” kezdeményezéséhez csatlakozva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *