Szakmai elismerések a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon

Szakmai elismerések a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon

A XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon a baromfitenyésztés területéről az ország minden tájáról 15 kiállító 60 kiállított csoporttal, illetve hibriddel vett részt. A bemutatott csoportokat Prof. Dr. Mihók Sándor, Bögréné Bodrogi Gabriella, Látits Miklós és dr. Benk Ákos értékelte. Hat fajtacsoportban összesen 22 kategóriadíj, 2 különdíj, valamint 1 Nagydíj került kiosztásra.

2022-ben az egyéb őshonos és régen honosult baromfifajták közül a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Haszonállat-génmegőrzési Intézetének gyöngytyúkja lett az első. Ugyanezen kategóriában megosztott második helyet értünk el a rézpulykával, és megosztott harmadik helyet a fodros tollú magyar lúddal.

Az őshonos tyúk fajtacsoportban második helyezett lett a fogolyszínű magyar tyúkunk.

A szervezők, az őshonos baromfifélékkel végzett kitartó munkája elismeréseként különdíjjal jutalmazták Intézetünket.

A kategóriadíjon felül az idei évben Intézetünk munkatársa, Dr. Barna Judit vehette át a Sófalvy Ferenc Vándordíjat a baromfitenyésztés területén kiemelkedő oktatási, kutatási, fajta nemesítési és fajtafenntartási tevékenységének elismeréséért. Az elismeréshez szeretettel gratulálunk!A vándordíj egy gránitkocka talapzaton álló bronz körplasztika, mely egy kendermagos kakast ábrázol. A vándordíj mellett minden kitüntetett egy 10 cm átmérőjű bronzplakettet is kap, mely néhai Sófalvy Ferenc arcképét ábrázolja. A díj alapító okirat szerinti odaítéléséről három tagú kuratórium dönt.

 

Dr. Barna Judit

Dr. Barna Judit egyetemi tanulmányait az Állatorvostudományi Egyetemen végezte, ahol 1977-ben állatorvosi diplomát kapott, majd 1999-ben a kaposvári Pannon Agrártudományi Egyetemen PhD fokozatot szerzett. Szakmai munkáját a gödöllői Kisállattenyésztési Kutatóintézetben kezdte, tudományos munkatársként, majd 1993-tól a különböző neveken működő Kisállattenyésztési Kutatóintézet (KÁTKI) állatorvosa Gödöllőn. 2000-től a Génmegőrzési és Szaporodásbiológiai Osztály osztályvezetője, 2003-tól a Tudományos tanács elnöke, 2006-tól pedig az Intézet tudományos főmunkatársa. 2011-től a Szent István Egyetem (MATE) címzetes egyetemi tanára. 2015-től intézetünk külső munkatársa. Nevéhez fűződik a hazánkban egyedülálló madár szaporodásbiológiai laboratórium kialakítása Intézetünkben 2010-ben, majd annak napjainkban is zajló folyamatos fejlesztése kollégái segítségével.

Jelenlegi kutatási területe a baromfifélék és egyéb madárfajok természetes és mesterséges szaporításának elméleti és gyakorlati kérdései: spermatológiai kutatások; in vitro tartósítási eljárások fejlesztése a különböző baromfifajok (házityúk, pulyka, gyöngytyúk, kacsa, lúd) spermiumai esetében, az in vivo spermiumtárolás élettani hátterének vizsgálata; madárivarsejtek biztonságos mélyhűtéses tárolásának fejlesztése;  az őshonos magyar baromfifajok és fajták spermabankjának kialakítása és fejlesztése, azaz in vitro génbank kialakítása; friss, illetve különféle hőmérsékleten tárolt baromfiondó minősítési technikák fejlesztése; technológiai fejlesztések az egyes baromfifajok szaporítási hatékonyságának fokozása céljából mind a hím-, mind a nőivaron.

Évtizedek óta részt vesz a felsőoktatásban. Gödöllőn, Kaposváron, valamint Budapesten az Állatorvostudományi Egyetemen tartott különböző kurzusokat alap-, mesterszakon és a posztgraduális képzésben. Jelenleg a MATE Állattenyésztési Doktori Iskolájában ’Madár szaporodásbiológia’ néven van tantárgya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *